MESS’in uzlaşı çağrısını Birleşik Metal-İş reddetti
Türkiye ekonomisinin lokomotifi metal sektöründeki toplu görüşmelerde çalışanların yüzde 93’ünü temsil eden iki sendika ile imzalar atılırken Birleşik Metal-İş Sendikası uzlaşmayı reddetti. Birleşik Metal-İş’in bu tavrı ile ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyan metal sektöründe birlik ve bütünlük engellenmiş oldu.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye 201 işyerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde çalışanların 93’ünü temsil eden Türk Metal ve Özçelik-İş Sendikaları ile uzlaşı sağlandı. Çalışan refahını artıracak ve çalışanlarda memnuniyet yaratan sözleşme için 29 Ocak Çarşamba günü imzalar atıldı.
Toplu görüşmeler, sürecin başından bu yana tüm sendikalarla eşzamanlı olarak yürütüldü. Birleşik Metal-İş Sendikası ile de uzlaşı noktasına gelindi, Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı sözleşme şartlarını kabul etti. Hatta sözleşme imzası için bir araya gelme kararı alındı ve randevulaşıldı. Ancak tüm bu gelişmeler sonucunda, Birleşik Metal-İş Sendikası diğer iki işçi sendikasının uzlaştığı sözleşmeyi imzalamadı. Birleşik Metal-İş’in bu tavrı ile ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyan metal sektöründe birlik ve bütünlük engellenmiş oldu. Binlerce çalışanın ve onlarca işyeri temsilcisinin imzalanmasını istediği ancak Birleşik Metal-İş’in reddettiği sözleşmeyle çalışanlar, yıllık ortalama yüzde 24,3 artış alacak. Çalışanların özel hastanelerde tedavi olmasına olanak tanıyan MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası da devam edecek.
Reddedilen sözleşme: %24,3 artış ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Konuyla ilgili MESS tarafından yapılan açıklamada, “İki gün önce çalışan refahını artıracak nitelikte ve çalışanlarda memnuniyet yaratan bir sözleşmeye imza attık. Memurlar, kamu işçileri ve diğer sendikalı çalışanların çok üzerinde, yıllık yüzde 24,3 oranında gelir artışı oldu. MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası da devam edecek. Amacımız, sektörde oluşan bütünlüğü bozmamak, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye çalışma arkadaşlarımızın da bu koşullardan faydalanmasını sağlamak” denildi. Açıklamaya şöyle devam edildi: “7 Ekim’den bu yana sürdürdüğümüz görüşmelerde uzlaşma getiren teklifimizi hazırlarken üyelerimizin yanı sıra çalışanlar ile de doğrudan görüşmeler ve anketler yaptığımızı ifade etmiştik. Çalışanların ve işçi sendikalarının görüşleriyle şekillenen bir sözleşme hazırladığımızı anlatmıştık. Bu sayede çalışanların gelir düzeyinde yüksek oranda artış sağlayan bir sözleşmede Türk Metal ve Özçelik-İş sendikalarıyla anlaşmaya vardık.”
‘İyi niyetli bütün çabalarımız Birleşik Metal-İş tarafından karşılıksız bırakıldı’
MESS, çalışan refahını artırıcı nitelikteki sözleşmenin Birleşik Metal-İş tarafından reddedilmesi hakkında “İyi niyetli bir davranış olarak görmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. MESS açıklamasına şöyle devam edildi: “Üretimin ve istihdamın sürekliliği için çalışma barışının korunması gerekiyor. Bunu sağlamaya yönelik iyi niyetli bütün çabalarımız Birleşik Metal-İş tarafından karşılıksız bırakıldı. Uzlaşı noktasına gelinmesi, Birleşik Metal-İş Başkanı’nın şartları kabul etmesi, hatta sözleşme imzası için bir araya gelme kararı alınması ve randevulaşılmasına karşın Birleşik Metal-İş Sendikası diğer iki işçi sendikasının uzlaştığı sözleşmeyi imzalamadı. Sektörümüzü geliştirecek, çalışan refahını artıracak bir uzlaşma için Birleşik Metal-İş Sendikası’nın da adım atmasını bekliyoruz” denildi.
‘Çalışma barışının bozulması fayda sağlamaz’
MESS üyesi işyerlerinin Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 30 milyar dolar. İmalat sanayi cirosunun dörtte biri, imalat sanayi ihracatının ise yaklaşık yüzde 40’ı MESS üyeleri tarafından gerçekleştiriliyor. Metal sanayisinin Türkiye ekonomisindeki önemi nedeniyle sözleşmenin çalışma barışı korunarak bütünlük içinde imzalanması önem taşıyor. Toplu görüşmedeki tarafların sağduyulu yaklaşımı ve iyi niyetli çabalarıyla sektörde büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. Birleşik Metal-İş’in bu ortak paydaya katılmamasını değerlendiren MESS, şu açıklamayı yaptı: “Çalışma barışı korunarak tüm sürecin tam uzlaşmayla tamamlanması, başta ülkemiz olmak üzere tüm taraflara fayda sağlar. Sektörümüzde huzurun bozulması, bütünlüğü bozacak farklı yaklaşımlarda bulunulması kimsenin refahına hizmet etmez. Sektörümüzün içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen sergilediğimiz sağduyulu yaklaşımın karşılık bulacağına, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın da sorumlu bir davranış sergileyeceğine dair düşüncemizi korumak istiyoruz. Bu süreçte, üyelerimizin tam desteğiyle ve üyelerimizle birlik beraberlik içerisinde hareket etmeye devam edeceğiz.”
Birleşik Metal-İş tarafından reddedilen sözleşmenin kapsamı:
Türk Metal ve Özçelik-İş ile imzalanan ve Birleşik Metal-İş tarafından reddedilen sözleşme şu koşulları içeriyor:
İlk altı ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17,3 artış gerçekleşecek. Ücretler, takip eden ikinci altı ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak.
Dönem enflasyonu, bu oranın üzerinde gerçekleşirse aradaki fark ücret artışına eklenecek.
Böylece Eylül 2019’dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24,3 olacak.
İlk altı ay için saat ücreti 12 TL altında olan çalışanlara, saat ücreti 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak.İyileştirmenin üzerine yüzde 17 oranında ücret zammı uygulanacak.
Sosyal yardımlar birinci yıl yüzde 20 oranında artacak. MESS üyesi işyerlerinde çalışanlar yılda dört maaş ikramiye alıyor. İkramiye dışında bayram, yakacak, yıllık izin yardımları veriliyor ve öğrenim, evlenme, yemek, ulaşım gibi sosyal yardımlar kalemi altında çalışanlar destekleniyor.
Ücret ve yan haklar konusunda metal sektöründeki çalışanları avantajlı kılan sözleşme, çalışanların tamamlayıcı sağlık sigortasının devam etmesini de kapsıyor. MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile çalışanlar anlaşmalı özel hastanelerde kapsamlı tedavi olanaklarından faydalanabiliyor.