Fransa’da Üç Yıl Süren Çalışma, Allison Tam Otomatik Şanzıman ile Toplam Sahip Olma Maliyetinin Düşürüldüğünü Gösterdi
Bir çöp toplama filosuyla gerçekleştirilen, daha önce örneği olmayan üç yıllık çalışmada Allison tam otomatik şanzımanın, otomatikleştirilmiş manuel şanzıman ile karşılaştırıldığında Toplam Sahip Olma Maliyetinde %2’lik düşüş sağladığı görüldü.
Geleneksel ve elektrikli araç tahrik çözümleri konusunda lider üretici, ayrıca ticari ve savunma araçları için orta ve ağır hizmet tipi tam otomatik şanzımanlar alanında en büyük global üretici olan Allison Transmission, Toplam Sahip Olma Maliyetini (TSOM) hesaplamak amacıyla üç yıl süren bir müşteri çalışması gerçekleştirdi.
Derichebourg grubunun Poly-Environnement filosunda 19 atık toplama aracı için, 12 ay süreyle işletim verileri ve 3 yıl süreyle bakım verileri toplandı. Bu müşteri çalışması sayesinde, tüm işletim süresi boyunca (7 yıl) Allison tam otomatik şanzıman ve otomatikleştirilmiş manuel şanzıman (AMT) donanımlı araçların Toplam Sahip Olma Maliyetinin hesaplanması mümkün oldu. Çalışmadan elde edilen verilere göre Allison donanımlı kamyonların görev döngüsünün çok daha zorlu olmasına rağmen Allison tam otomatik şanzımanların, AMT çözümüne kıyasla hesaplanan Toplam Sahip Olma Maliyetini %2 oranında azalttığı görüldü. Kamyonların dur-kalk görev döngüleri, günde 1.100’den fazla çöp konteynerinin toplanmasını içeriyordu. Toplam Sahip Olma Maliyetinde oluşan fark, Allison şanzımanların önemli ölçüde daha düşük bakım maliyetleri, maksimum çalışma süresi ve yakıt tüketim kontrolü gibi avantajlarından kaynaklanıyordu.
Çalışmanın amacı, tam otomatik şanzımanın otomatikleştirilmiş manüel şanzımana göre bir filonun Toplam Sahip Olma Maliyeti üzerindeki etkisini belirlemekti. Atık toplama filolarının çöp kamyonu satın alınırken en doğru kararları vermesi için yatırım geri dönüşü açısından en kapsamlı karşılaştırma yapılarak Toplam Sahip Olma Maliyeti eksiksiz olarak hesaplandı. Toplam Sahip Olma Maliyeti, sürücü değişikliğini azaltan kullanım kolaylığı, sürücü ve arka kısımdaki ekip için daha rahat sürüş, kamyonun kontrol ve manevra kabiliyetinin daha yüksek olması sayesinde dar şehir sokaklarında manevra sırasında daha az kamyon hasarları oluşması ve tek bir iş vardiyasında daha fazla yükleme sayesinde artan üretkenlik gibi bir filonun değerlendirmesi daha zor olan diğer avantajları içermiyor.
Allison Transmission, bu büyük ölçekli Toplam Sahip Olma Maliyeti çalışmasını 10 ülkede 42.000’den fazla çalışanı bulunan ve çevre, işletmeler ve topluluklar için uluslararası hizmetler sunan global bir operatör olan Derichebourg grubunun Poly-Environnement filosuyla birlikte gerçekleştirdi.
Poly-Environnement Genel Müdür Yardımcısı Emmanuel Brun, yaptığı açıklamada; “Çöp toplama araçlarımızın çoğu, Allison şanzıman donanımlı. Bu şanzımanlar, kullanım, güvenilirlik ve performans açısından avantajlar sunuyor. Büyük bir filo sahibi olarak, ekonomik avantajlarını da hassas bir şekilde hesaplamak istedik. Poly-Environnement için özellikle önemli olan bir nokta, harici elektrifikasyon ekipmanının Allison ürününün PTO (ilave güç çıkışı) çıkışına takılabilmesiydi. Bu harici sistem, üstyapı kullanımı sırasında sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltıyor” şeklinde açıkladı.
Çalışma alanı, Paris’te 250.000’den fazla nüfusa sahip bir bölge olan kuzey banliyölerinin çevresiydi. Yedisinde tam otomatik şanzıman ve on ikisinde AMT bulunan on dokuz adet araç takip edildi. Araçlar, çalışma öncesinde bu bölgede 28 aydır faaliyet halindeydi. 12 ay boyunca Poly-Environnement’ın tüm standart verileri (9.600’den fazla vardiya) toplandı.
Poly-Environnement Teknik Müdürü Michel Dos Anjos ise konuyla ilgili olarak; “Araçların rotaları ve her zamanki sürücüler değiştirilmediği için sonuçlar, tam tarafsızlığı garanti ediyor. Bakım için 40 aylık (çalışmadan 28 ay öncesi dahil) gerçek veri toplayabildik” dedi.
Bu saha çalışmasında tamamen aynı üstyapılara sahip, aynı yaştaki ancak farklı markalardan araçlara sahip bir filonun faaliyetleri esas alındı ve operasyon seçimine bağlı olarak, araç başına çöp toplamada heterojenlik söz konusuydu.
Brun; “Bu çalışmaya ek olarak, Allison tam otomatik şanzıman donanımlı iki araç ile AMT donanımlı iki araç arasındaki yakıt tüketimini de karşılaştırmak istedik. Bu dört araç, bir ay boyunca her zamanki sürücülerle, tamamen aynı rotalarda, aynı türde ve aynı atık yığınlarını topladı. Allison donanımlı araçların yakıt tüketimi, bu testte AMT’lerin yaklaşık %1 altında ölçüldü” diye belirtti.
12 ay süreli atık toplama çalışmaları sırasında Allison tam otomatik şanzımanlar, AMT donanımlı araçlara kıyasla vardiya başına ortalama yük açısından %9’un üzerinde daha fazla çöp topladı.
Allison Transmission Fransa İş Geliştirme Müdürü Stéphane Gonnand ise; “Verileri analiz ettikten sonra Allison şanzımanların çok daha zorlu çalışma koşullarına rağmen TCO avantajlarını korumayı başardığı görüldü. Bu, yakıt tüketimlerini kontrol ederken arıza süresini sınırlayan azaltılmış bakım maliyetleri sayesinde mümkün oluyor. Bir sonraki adımımızda, Allison’ın üretkenliğinin ve kamyon başına daha yüksek ortalama yükün, toplam sahip olma maliyeti üzerindeki etkisini tam olarak hesaplamaya odaklanacağız. Çöp kamyonları için yeterli ölçüt olan, toplanan “litre/ton başına” düşürülen tüketim miktarına odaklanacak ve daha fazla bilgi vereceğiz” dedi.
Allison Transmission hakkında
Allison Transmission (NYSE: ALSN), Dünya’nın Çalışma Şeklini Geliştiren, ticari araçlar ve savunma sanayii araçları için tahrik çözümleri tasarlayan ve üreten lider bir üretici olmanın yanı sıra orta ve ağır hizmet tipi tam otomatik şanzımanlarda dünyanın en büyük üreticisi ve bir elektrikli tahrik sistemleri lideridir. Allison ürünleri, kamyonlar (dağıtım, atık, inşaat, yangın ve acil durum), otobüsler (okul, şehir içi ve şehirler arası otobüsler), karavanlar, arazi araçları ve ekipmanları (enerji, madencilik ve inşaat uygulamaları) ve savunma sanayii araçları (tekerlekli ve paletli) gibi çok farklı alanlardaki uygulamalarda kullanılmaktadır. 1915’te kurulan Allison’ın Genel Müdürlüğü Indianapolis, Indiana, ABD’dedir. 150’den fazla ülkede faaliyet gösteren Allison Transmission’ın, Hollanda, Çin ve Brezilya’da merkez ofisleri, Macaristan, Hindistan ve Amerika’da üretim tesisleri ile Indianapolis, Indiana, Auburn Hills, Michigan ve Londra, Birleşik Krallık’ta elektrifikasyon mühendislik merkezleri de dahil olmak üzere global mühendislik kaynakları bulunmaktadır. Ayrıca Allison, dünya çapında 1,400’den fazla distribütör ve bayi lokasyonuna sahiptir. Daha fazla bilgi için allisontransmission.com adresini ziyaret edebilirsiniz.