PIRELLI: KIŞ MEVSİMİNDE GÜVENLİ VE YASAL SÜRÜŞ NASIL SAĞLANIR

Bu haber 15 Kasım 2021 - 22:08 'de eklendi ve kez görüntülendi.

PIRELLI: KIŞ MEVSİMİNDE GÜVENLİ VE YASAL SÜRÜŞ NASIL SAĞLANIR

TÜRKİYE VE AVRUPA’DA KIŞ LASTİĞİ KULLANIM KURALLARI VE KIŞ LASTİKLERİ İLE DÖRT MEVSİM LASTİKLER ARASINDA SEÇİM YAPMA

 

Giderek daha fazla Avrupa ülkesi kış koşullarında sürüşle ilgili kuralları yürürlüğe koyuyor. Bu kapsamda M + S (Çamur + Kar) gibi işaretler taşıyan veya kaymayı önleyen diğer sistemlere sahip kış lastiklerinin kullanımı da düzenleniyor. Güvenle yolculuk yapmak ve trafik cezalarından kaçınmak açısından her ülkenin uyguladığı kuralları bilmek kritik önem taşıyor.

 

HER ÜLKEDE FARKLI KURALLAR

Bir ülkenin sınırlarının ötesine yolculuk yaparken yerel mevzuatla ilgili kesin bilgi almak için yetkililere danışmak önemlidir. Bununla birlikte güvenli sürüş ve cezalardan kaçınmak için Türkiye ve farklı Avrupa ülkelerindeki kış sürüş düzenlemeleri hakkında kısa ve genel bilgi edinmek de yararlı olacaktır.

 

Türkiye: Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.

 

Avusturya: 1 Kasım – 15 Nisan arasında buz veya kar koşullarında diş derinliği en az 4 mm olan ve M+S işareti taşıyan lastikler veya ÖNORM V 5117/5119 onaylı zincirler kullanılması zorunludur.

 

Belçika: Kış lastikleriyle ilgili bir zorunluluk bulunmuyor.

 

Bulgaristan: 15 Kasım – 1 Mart arasında M+S ve 3PMSF (üç zirveli kar tanesi ve dağ logosu) işaretleri taşıyan ya da diş derinliği en az 4 mm olan lastikler kullanılması zorunludur.

 

Hırvatistan: 15 Kasım – 15 Nisan arasında diş derinliği en az 4 mm olan M+S işaretli kış lastiklerinin kullanılması veya kar durumunda zincir takılması zorunludur.

 

Estonya: 1 Aralık – 1 Mart arasında diş derinliği en az 3 mm olan M+S işaretli kış lastikleri zorunlu olup karla kaplı yollarda lastiklere zincir de takılabilir.

 

Finlandiya: 1 Kasım – 31 Mart arasında kış koşullarında diş derinliği en az 3 mm olan M+S işaretli kış lastikleri zorunludur.

 

Fransa: 42 Alp bölgesinde, 1 Kasım – 31 Mart arasında M+S veya 3PMSF işaretli lastikler kullanılması (veya araçta zincir bulundurulması) zorunludur.

 

Almanya: Kış koşullarında (yılın hangi ayları olduğu belirtilmeden) 3PMSF işaretli kış lastiklerinin kullanılması veya zincir takılması zorunludur. 2017 yılına kadar üretilmiş M+S işaretli lastikler ancak 30 Eylül 2024’e kadar kullanılabilir.

 

İtalya: 15 Kasım – 15 Nisan arasında belirli yollarda M+S işaretli lastikler kullanılması veya alternatif olarak kar zincirleri bulundurulması zorunludur.

 

Litvanya: 10 Kasım – 1 Nisan arasında M+S işaretli ve diş derinliği en az 3 mm olan lastikler (veya kar durumunda zincir) kullanılması yasal olarak zorunludur.

 

Lüksemburg: Kar veya buz koşullarında M+S işaretli kış lastikleri kullanılması veya araçta zincir bulundurulması zorunludur.

 

Hollanda: Kış lastikleri zorunlu olmayıp kar zinciri kullanımı yasaktır.

 

Portekiz: Kış lastikleri kullanılması zorunlu değildir.

 

İngiltere: Kış lastikleri zorunlu değildir. Zincir veya çivili lastik kullanımına sadece karlı veya buzlu koşullarda yol yüzeyine zarar vermeme koşuluyla izin verilir.

 

Çek Cumhuriyeti: 1 Kasım – 31 Mart arasında kar koşullarına M+S işaretli ve diş derinliği en az 4 mm olan kış lastikleri zorunludur.

 

Romanya: Kar, buz veya kış koşullarında M+S işaretli kış lastikleri zorunludur. Yolların kar veya buzla kaplı olması durumunda zincir de kullanılabilir.

 

Sırbistan: 1 Kasım – 1 Nisan arasında yasa gereği yerleşim bölgelerinin dışında diş derinliği en az 4 mm olan M+S işaretli kış lastikleri zorunludur. Alternatif olarak zincir de bulundurulabilir.

 

Slovakya: 15 Kasım – 31 Mart arasında yasa gereği M+S işaretli (en az 3 mm diş derinliğine sahip) kış lastikleri zorunludur.

 

Slovenya: 15 Kasım – 15 Mart arasında veya yolların karla kaplı olduğu durumlarda M+S veya 3PMSF işaretli kış lastikleri zorunludur. Karda alternatif olarak zincir kullanılmasına izin verilir.

 

İspanya: Yetkililer yolların karlı olduğu durumlarda M+S işaretli kış lastiklerinin kullanılmasını zorunlu koşabilir. Zincirler daima maksimum 50 km/s hızla kullanılmalıdır.

 

İsveç: 1 Aralık – 31 Mart arasında 3PMSF işaretli kış lastikleri zorunludur. M+S işaretli lastikler 30 Kasım 2024’e kadar kullanılabilecektir.

 

İsviçre: Ekim-Nisan arasında kış lastiklerinin kullanılması tavsiye edilirken zincirler sadece kar veya buz durumunda kullanılabilir.

 

PEKİ SEÇİM NE OLMALI, KIŞ LASTİKLERİ Mİ DÖRT MEVSİM LASTİKLER Mİ?

Peki, en iyi seçenek yıl boyu kullanılan dört mevsim lastikler mi, özel kış lastikleri mi? Pek çok seçenek bulunmakla birlikte doğru çözüm otomobilin ne kadar yol yaptığı ve kışın nasıl kullanıldığı kadar sürücünün yaşadığı yer ve elbette otomobilin türü gibi kriterlere göre belirlenmelidir. Bu kriterlerin tümünün dikkate alınması gerekir. Örneğin, dört mevsim lastikler yıl boyu işleyebilen hassas bir denge sunarken en sert hava koşullarında özel kış lastikleri tercih edilir. Trafik cezası almamak ve kış koşullarında bile güvenliği garanti etmek için en önemlisi lastiğin yanağında kış koşullarına uygunluğu gösteren M+S veya 3PMSF işaretinin bulunmasıdır.

DİNAMİK SÜRÜCÜLER İÇİN KIŞ LASTİKLERİ

Kış mevsiminde uzun yol yapan ve her türlü soğuk havada olası en iyi performansı arayan sürücülerin tercihi kış lastikleri olmalıdır. Kış lastikleri çok soğuk havalarda dahi güçlü performans sergileyen daha yumuşak hamurları sayesinde kavramanın zayıf olduğu yüzeylerde bile mükemmel yol tutuşu, optimum çekiş ve güvenli frenlemeyi garanti ediyor. Kış lastiği hamurlarının kimyasal özellikleri frenlemenin yaz lastiklerine kıyasla %50’nin üzerinde iyileştiği karla kaplı yollarda daha kısa mesafede fren yapılmasına imkan veriyor. Kış lastiklerinin özel sırt desenleri de performansa katkıda bulunuyor. Özellikle kar toplamak ve içlerinde tutmak için geliştirilen kılcal kanallar sayesinde ‘kar üzerinde karla sürtünme’ etkisiyle kavrama iyileştirilirken zincir kullanmadan maksimum hareket kabiliyeti sağlanıyor. Ayrıca geniş oluklar da suyun hızlı ve etkin bir şekilde atılmasını sağlayarak suda kızaklama tehlikesini önleyip maksimum güvenlik sunuyor.

Pirelli’nin sunduğu komple kış lastikleri yelpazesinde en güçlü otomobiller için P Zero Winter yer alırken yeni Cinturato Winter 2 ile kentli araç ve crossover sürücüleri hedefleniyor. Ürün yelpazesinde ayrıca premium otomobiller için orijinal ekipman Winter Sottozero 3 ile en yeni nesil SUV’lar ve CUV’lar için Scorpion Winter bulunuyor. Carrier Winter ise ticari araçlar ve hafif kamyonlar için sunuluyor.

ŞEHİRDE GÜNLÜK KULLANIM İÇİN DÖRT MEVSİM LASTİKLER

Dört mevsim lastikler, dağlık bölgelerden uzakta ılıman iklimli kentlerde yaşayan ve özellikle sportif performans aramayan birçok sürücünün tercihi haline gelmiş bulunuyor. Dört mevsim lastikler benzersiz tasarımları ve yapıları sayesinde hem sıcak hem de soğuk havada, ayrıca ıslak ve kuru asfalt zeminde kullanım ve çok yönlü performans arasında denge sağlıyor. Bu lastikler yaz veya kış lastiklerinin kendi mevsimlerindeki üstün performansını sunmasalar da çok çeşitli durumlarda mükemmel bir uzlaşmayı temsil eder.

Pirelli, tüm otomobil kategorilerine yönelik kapsamlı bir Dört Mevsim lastik yelpazesi sunuyor. Yeni Cinturato All Season SF2 özellikle şehirde yıl boyu kullanabileceği bir çözüm arayan 15 inç ile 20 inç arası lastikli araç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Crossover ve SUV’lar için Scorpion Verde All Season SF sunulurken hafif ticari araçlara yönelik Carrier All Season Pirelli’nin Dört Mevsim ailesini tamamlıyor.