Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın 2021’i değerlendirdi:

Bu haber 03 Ocak 2022 - 19:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın 2021’i değerlendirdi:

“Teknoloji yatırımlarımızla yeni dünyanın yeni kargo deneyimini yaşatıyoruz”

Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın 2021 yılını, 5 yıldan bu yana devam eden çift haneli büyüme trendini koruyarak yüzde 30’un üzerinde büyümeyle tamamlayacaklarını belirtti. 2021’i değerlendiren ve gelecek hedeflerini anlatan Ayyarkın, 2016’dan beri sürdürdükleri teknoloji ve otomasyon yatırımlarıyla, değişen müşteri beklentilerine cevap veren kapsamlı bir dönüşüme imza attıklarını, yeni dünya düzenine ve ihtiyaçlara uygun yepyeni bir kargo deneyimi tasarladıklarını söyledi.

“Yeni dünya düzeniyle uyumlu yepyeni bir kargo deneyimi tasarladık”

40 yılı aşkın köklü geçmişi olan, 28 transfer merkezi, 1000’e yakın şube, 16 bin çalışan ve 5 binden fazla araçla Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veren Aras Kargo, son yıllarda yaptığı büyük yatırımlarla operasyon şirketinden teknoloji şirketine dönüştü. Geleceğin iş modellerini bugünden tesis etmeye özen gösteren, müşteri memnuniyeti ve kaliteyi işinin merkezinde tutan, teknolojiyi iş süreçlerine entegre etme konusunda çok hızlı yol alan bir yapıda olduklarını söyleyen Aras Kargo’nun Genel Müdürü Utku Ayyarkın, 2021 yılını değerlendirdi, gelecek hedeflerini anlattı.

 

2021 yılının pandemi etkisiyle iş dünyasının yeni koşullara uygun operasyonel dönüşümlere odaklandığı bir yıl olduğunu belirten Ayyarkın, “Kargo sektörü pandemi süreciyle birlikte tarihinin en hareketli dönemine girerken aynı zamanda farklı bir dönemecin de eşiğine geldi: dijitalleşme. Sektör bu anlamda ilk sınavını pandeminin de öncesinde 2019’un son çeyreğinde e-ticaret indirim kampanyalarının yapıldığı dönemde vermişti. Biz öncesinde transfer merkezlerimize ve teknolojimize ciddi yatırımlar yaparak o döneme iyi hazırlanmıştık. O dönemde ‘Biz bu kadar yatırımı yapıyoruz ama bu kapasite kim bilir ne zaman dolar’ diye düşünüyorduk. Fakat pandemiyle birlikte beklenmedik bir şekilde bu kapasiteleri kullanır hale geldik, çünkü salgının ilk yılında 1’e 1’den fazla büyüme oldu. Pandemi öncesinde günlük ortalama 500 bin kargo taşırken, pandemiyle birlikte günde 2 milyon ve üzerinde kargo taşıdığımız günler oldu. Mayıs 2021’de bir günde 2 milyon gönderiyle rekor sayıda adrese uğradık. Yıl sonunda 200 milyonun üzerinde adrese uğramış olacağız. Türkiye nüfusunu yılda iki kereden daha fazla ziyaret ettiğimizi söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

 

“Operasyon şirketinden teknoloji şirketine dönüştük”

Gerek değişen tüketici beklentilerine uygun gerçekleştirdikleri öncü teknolojik yatırımlar, gerek saatlik işleme kapasitesi açısından sektörün en önemli oyuncularından biri olduklarının altını çizen Utku Ayyarkın, “Önümüzde teknoloji ile iç içe büyümüş yepyeni bir nesil ve onlarla birlikte farklılaşan tüketim alışkanlıkları, global salgının da etkisiyle daha hızlanan ve artan online alışveriş alışkanlığı, ticari faaliyetlerde sınır kavramının giderek ortadan kalktığı küresel bir pazar ve yepyeni bir dünya düzeni var. Gelecek planlamalarımızı yaparken bu yeni dünya düzeni ile uyumlu; yapay zeka, büyük veri teknolojik gelişmeler ve giderek yükselen bir trend olan kişiselleştirmenin ön plana çıktığı kaliteli hizmet sunmaya odaklandık. Biz bu yeni dünya düzeninin hazırlığına öngörülü bir şekilde 5 yıl öncesinden başlayarak tüm iş süreçlerimizi buna göre tasarladık. Uçtan uca teknoloji yatırımlarımızla, odağımıza

 

 

kaliteyi alarak, hem operasyonumuzu daha zinde bir yapıya kavuşturmayı hem de müşterilerimizin yaşamını kolaylaştırmayı planladık. Operasyon şirketinden teknoloji şirketine dönüştüğümüz bu süreçte dağıtım ve teslimat, operasyon, müşteri deneyimi gibi işimizin tüm aşamalarını değişen tüketici beklentilerine daha da uygun hale getirdik” dedi.

“Sektörün otomasyonla iş üreten en önemli oyuncusuyuz”

Pandemi ile birlikte e-ticaret hacminin arttığını ve değişen tüketici alışkanlıkları ile yeni bir iş modeli oluştuğunu vurgulayan Ayyarkın, “Artık çok daha fazla adrese uğruyor ve daha küçük paketler taşıyoruz. 1-5 desi arası küçük paket gönderi hacmini daha iyi yönetebilmek için küçük paket ayrıştırıcı

bant sistemleri yatırımlarını devreye aldık. Bu yıl küçük paket ayrıştırıcılarımızı 15’e çıkararak, saatlik üretim kapasitemizi 300 bin adete yakın seviyelere taşıdık. Yine bu süreçte hayata geçirdiğimiz 46 doğrudan dağıtım depomuz ile artan işlem hacmini daha da iyi yönetebilmek için operasyonel kapasitemizi artırdık. 2016’dan bu yana transfer merkezlerimizde yaptığımız yatırımlarla saatlik kargo işleme kapasitemizi 3 katına çıkardık. Bu yatırımlarla sektörün otomasyonla iş üreten en önemli oyuncusu haline geldik. Önümüzdeki dönemde de Anadolu’daki farklı şehirlerimizde bu yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.

 

Aras Burası kargo dolapları ile 7/24 kargo teslimatı

Değişen tüketici alışkanlıklarının; adrese teslim modeline alternatif teslimat noktaları ihtiyacı doğurduğunu belirten Ayyarkın, şunları söyledi: “Müşterilerimiz artık, zamandan ve mekândan bağımsız kargosunu nasıl ve nereden teslim alacağını seçebilmek istiyor. Bu ihtiyaca yanıt vermek amacıyla Aras Burası esnaf ve dolap noktalarını hayata geçirdik. Aras Burası kargo teslimat noktaları müşterilerimizin ürünlerini kendilerine en yakında teslim alabilecekleri lokasyonlarda konumluyoruz. Kısa sürede 1000’e yakın noktaya ulaştık. Bu hizmet gönderinizi en yakın esnaf noktasından veya çalışma saatleri dışında 7 gün 24 saat kargo dolaplarından teslim almanızı sağlıyor. İşlemler, mobil uygulama ve self service kanallarından kolaylıkla yapılabiliyor.”

 

“5 yılda 1 milyar TL yatırım”

Gelecek hedeflerini de anlatan Ayyarkın, “2022 yılında da, müşterilerimizin değişen beklentilerine uygun, kaliteyi odağa aldığımız müşteri deneyimini geliştirmeye yönelik yatırımlarımıza devam edeceğiz. Önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 1 milyar TL yatırım hedefimiz bulunuyor. Entegrasyon, rota optimizasyonu, entegre yönetim sistemleri yatırımlarımızla kalitemizi daha da ileri bir seviyeye taşıyacağız. Adım adım müşteri bilgilendirmesi, alıcı kolaylığı, müşteri ilişkileri yönetiminde atacağımız adımlarla eşsiz müşteri deneyimi planlıyoruz. Transfer merkezlerimize ve IT altyapımıza yapacağımız ek yatırımlarla sektördeki öncü ve yenilikçi konumumuzu koruyacağız. Hayata geçireceğimiz bu projelerle birlikte pazar liderliğimizi perçinlemeyi hedefliyoruz. Diğer taraftan, bütüncül bir bakış açısıyla sürdürülebilirlik çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Çevreye, topluma ve ekonomiye katkı sağlamak üzere farklı alanlarda yürüttüğümüz faaliyetleri genişletmeyi amaçlıyoruz. 2021 yılında, UN Global Compact’ın Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak sürdürülebilirlik hedeflerimizi evrensel taahhütlerle daha güçlü bir zemine taşıdık” şeklinde konuştu.