MAN Otobüs Geliştirme ve Test Merkezi yaklaşık 1.000 kişilik istihdam sağlayacak

Bu haber 31 Temmuz 2022 - 21:58 'de eklendi ve kez görüntülendi.

MAN Otobüs Geliştirme ve Test Merkezi
yaklaşık 1.000 kişilik istihdam sağlayacak

Yapımı hızla sürdürülen Ankara’daki MAN Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi’nde, bazı bölümler kullanılmaya başlandı. Yapımı tamamlanan bazı bölümlerin faaliyete başladığı MAN Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi, 600 kadarı mühendis olmak üzere toplam yaklaşık 1.000 kişilik istihdam sağlanacak. 2024’ün ilk çeyreği itibari ile tamamlanması planlanan Ankara, Çubuk’taki MAN Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi’nde MAN araçlarının geliştirilmesi, prototip üretimleri ve müşteri hizmetine sunmadan önceki A’dan Z’ye tüm testleri yapılacak.

MAN Truck & Buse SE’nin ürün geliştirme, ürün yönetimi ve ürün stratejisi faaliyetlerini yürütecek bu önemli merkezin yönetimini ise, 2004 yılından bu yana MAN’da çeşitli görevler üstlenen Barbaros Oktay üstlendi. Halen dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden TRATON’un Otobüs Çözüm Başkanlığı ile MAN Truck & Bus SE’nin Mühendislik Otobüs, Ürün ve Proje Yönetimi Başkanlığı’nı yürüten Barbaros Oktay, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana MAN Türkiye A.Ş. İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine de atandı.

MAN’ın Almanya dışındaki ilk fabrikasını Türkiye’de açtığını hatırlatan MAN Truck & Bus SE’nin Mühendislik Otobüs, Ürün ve Proje Yönetimi Başkanı Barbaros Oktay, “Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi ile MAN, Türkiye’deki faaliyetlerine üretim, satış ve satış sonrası hizmetlerle birlikte, üçüncü ve çok önemli bir başlık daha eklemiş oluyor. MAN, Türkiye’yi ürün stratejisi, ürün yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerini merkezi yapabilecek kadar önemsiyor ve güveniyor” dedi.

Türkiye’de yatırımlarına devam eden küresel ağır ticari araç markası MAN Truck & Bus S.E.’nin Ankara, Çubuk’ta 2020 yılında başlayan Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi’nin inşası tüm hızıyla devam ediyor. Toplam 302.000 metrekarelik bir arazi üstünde, yaklaşık 20.000 metrekarelik kapalı alana sahip olacak tesiste, operasyonel yapılar tamamlanırken, idari ve sosyal birimlerin yapımı ise devam ediyor. 2024 yılının ilk çeyreği sonunda tamamlanması hedeflenen tesis, MAN’ın ürün stratejisi, ürün yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerini yürüteceği merkez olacak. İşe alımların bir bölümünün gerçekleştirildiği MAN Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi’nin tamamlanması ile birlikte 600’ü mühendis olmak üzere yaklaşık 1.000 kişilik istihdam yaratacak. Tamamlanan bazı birimlerin kullanılmasıyla tesis faaliyetlerinin yaklaşık üçte birlik bir bölümünü başlatmış durumda. MAN Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi’nde, alt birimler dahilinde kamyon test ve geliştirme faaliyetleri de yürütülecek.

TRATON Grubu’nun tüm Otobüs Çözümlerin Sorumlusu

Volkswagen grubunun ağır ticari araçlardan sorumlu grubu olan TRATON, MAN Truck & Bus, Scania, Volkswagen Truck & Bus ve Navistar gibi markalardan oluşuyor. MAN Truck & Bus SE’nin Türkiye’deki bu stratejik ve önemli yeni merkezinin yönetimi ise 2004 yılı itibari ile MAN Türkiye A.Ş. ve 2013 yılından bu yana da Almanya’da MAN Truck & Bus SE bünyesinde çeşitli görevler üstlenen Barbaros Oktay tarafından yürütülecek. MAN Truck & Bus SE Mühendislik Otobüs, Ürün ve Proje Yönetimi Başkanı olarak görev yapan Barbaros Oktay, MAN’ın tüm otobüs mühendisliğinden sorumlu. Aralık 2021’de yapılan atama ile MAN Türkiye A.Ş.’nin İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine de getirildi. Aynı zamanda dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden TRATON’un Otobüs Çözüm Başkanı olarak, MAN, Scania, Volkswagen Truck & Bus, Navistar gibi 4 küresel markanın sorumluluğunu yürüten Oktay, yeni görevi ile birlikte TRATON Grubu Head of Bus Solutions tamamından sorumlu olacak.

Ürün stratejisi, yönetimi ve geliştirme faaliyetleri Türkiye’de yapılacak

MAN Truck & Bus SE’nin Mühendislik Otobüs, Ürün ve Proje Yönetimi Başkanı Barbaros Oktay, MAN’ın Türkiye’deki yeni ve önemli yatırımıyla ilgili ilgili şunları söyledi:

“MAN, Almanya dışındaki ilk üretim tesisini 1966 yılında Türkiye’de açtı. Başarılarla dolu 56 yıllık bu yolculukta Türkiye’de ilk kamyondan ilk otobüs üretimine kadar birçok önemli ilki gerçekleştirdi. Bunun yanında küresel bir marka olarak, öncülük ettiği yenilikler ile Türkiye’de otomotiv sektörünün gelişimine önemli katkılar yaptı. Türkiye, MAN için her zaman stratejik ve güvenilir bir partner oldu. MAN şimdi de Türkiye’ye duyduğu güveni yeni ve önemli bir yatırımla daha da ileriye taşıyor.

MAN olarak, bugüne kadar Türkiye’deki faaliyetlerimiz üretim, satış ve satış sonrası hizmetlerdi. Şimdi de şirket için en önemli stratejik konulardan birisi olan ürün stratejisi ve ürün geliştirme faaliyetlerini de artık Türkiye’de yapacağız. MAN, Türkiye’yi artık sadece üretim tesisi, ürün satışı ve satış sonrası hizmetler yapılacak önemli bir pazar olarak görmüyor, bir partner olarak ürün stratejisi ve geliştirme faaliyetlerini merkezi yapabilecek kadar güveniyor.

MAN yatırımının temelinde Türkiye’ye duyduğu güven var

Türkiye, MAN olarak çok önem verdiğimiz, güvendiğimiz ve buradaki mevcut çalışmalarımızdan memnuniyet duyduğumuz bir ülke. Aynı zamanda personel kalitesi ve insan gücü ile bizim için tercih sebebi oldu. Ayrıca burada üretim tesisimizin olması, Türkiye’deki otobüs yan sanayi ve otobüs üretme, geliştirme kültürünün yerleşmiş olması bu yatırım kararımızda önemli bir etken oldu.

Bundan sonra mevcut hizmetlerimiz ile birlikte ürün stratejisi, ürün yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerimizi de Ankara’da gerçekleştireceğiz. Yani sadece mühendislik faaliyetlerimizi değil, bunun yanında ürün geliştirmede görev yapan satın alma, finans, ürün stratejisi ve ürün geliştiren arkadaşlarımız dahil tüm mühendislerimizle beraber, buraya taşınacağız.

600’ü mühendis yaklaşık 1.000 kişiye istihdam sağlayacak

Çubuk’ta kurduğumuz Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi’nde, sosyal alanlar, çalışanlar için modern ofisler ve elektrik elektronik IT imkanları olacak. Bu merkezimizde araçlarımızın geliştirilmesi, prototip üretimleri ve bu araçların yüzde 100 müşteri hizmetine sunmadan önceki A’dan Z’ye tüm testleri yine burada yapılacak. Test pistimiz, buradaki önemli yatırımlarımızdan bir tanesini oluşturuyor. Yine pistimizi destekleyecek prototip atölyelerimiz ve test altyapısı ve donanımlarının büyük bir kısmı yapılarak, devreye alındı. Şu an için ofislerimiz ve onlarla bağlantılı sosyal düzenlemelerle ilgili yatırımlarımız devam ediyor. Burada tüm otobüs faaliyetlerinin yanında, ayrıca kamyon geliştirme faaliyetlerine de destek vereceğiz.

MAN Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi için yapım çalışmalarıyla birlikte yoğun bir şekilde personel istihdamı da gerçekleştiriyoruz. Proje tamamlandığında dış hizmet alımlarımızla birlikte 600’ü mühendis olmak üzere yaklaşık 1.000 kişiye istihdam sağlayacağız.”

 

EDİTÖRE NOT:

Barbaros Oktay:

1979 yılında doğan Barbaros Oktay, Ankara’daki lise eğitiminin ardından 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. 2010-2012 yılları arasında Bilkent Üniversitesi MBA, İşletme ve Yönetim Bölümü’nde yüksek lisans yapan Oktay, 2004 yılında MAN Türkiye A.Ş.’de üretim mühendisi olarak işe başladı.

MAN Türkiye A.Ş. bünyesinde sırasıyla Üretim Mühendisi, Üretim Mühendisi Grup Lideri, Üretim Müdürü, Satın Alma ve Tedarikçi Geliştirme Bölüm Sorumlusu olarak çalışan Oktay, 2013 yılında iç rotasyonla MAN Truck&Bus S.E.’ nin Almanya’daki merkezinde Otobüs Satın Alma Grup Başkanı olarak atandı.

2016 yılından itibaren MAN Truck & Bus SE Mühendislik Otobüs Bölüm Başkanlığı görevini üstlenen Oktay o tarihten bu yana MAN’ın Engineering BUS (Otobüs Mühendisliği) Organizasyonun tamamından sorumlu yönetici olarak görev yapıyor. Barbaros Oktay, 2021 yılında ise MAN Truck & Bus SE Mühendislik Otobüs, Ürün ve Proje Yönetimi Başkanlığı görevine getirildi. Bu görevi ile birlikte dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden TRATON’un Otobüs Çözüm Başkanı olan Barbaros Oktay, Nisan 2022 itibari ile MAN Türkiye A.Ş. İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini de üstlendi.