TEKNOFEST KARADENİZ’DE HYPERLOOP GELİŞTİRME YARIŞMASININ KAZANAN TAKIMLARI BELLİ OLDU:
Emre Erciyas: “Türkiye’de, Hyperloop konseptinin ve teknolojisinin geliştirilmesine öncü ve destek olmaya devam edeceğiz”
Hyperloop konsepti üzerine yapılan çalışmalarda dünyadaki öncü şirketlerden Hyperloop Transportation Technologies’in yatırımcısı ve boru hattı tedarikçisi olan Erciyas Holding’in sponsoru ve destekçisi olduğu TEKNOFEST KARADENİZ – ‘Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda dereceye giren takımlar belli oldu. ERCİYAS’ın, TÜBİTAK RUTE (Raylı Ulaşım Sistemleri Enstitüsü) için alt yapı kapsamında çelik borularını ürettiği 208 metre uzunluğunda ve 1.2 metre çapındaki Hyperloop Tüneli içerisinde prototip araçlarını yarıştıran 16 takım kıyasıya rekabet ettiler. Birinciliği Selçuk Üniversitesi’nden KAPSÜL ve Gazi Üniversitesi’nden TURKUAZ takımları paylaşırken, ikinciliği ise HYPERHAWK takımı göğüsledi.
Türkiye’de ilk kez düzenlenen Hyperloop Geliştirme Yarışması’nın beklentilerinin üzerinde bir ilgi gördüğünü belirten Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, “Hyperloop teknolojisi, TÜBİTAK RUTE öncülüğünde ilk kez insanlarımızla buluştu ve büyük ilgi gördü. TEKNOFEST’in ve bu önemli yarışmanın bir parçası olmaktan gurur duyduk. Yarışmaya katılan ve talep eden tüm öğrencilerimize staj imkanı da sunarak geleceğin bilim insanlarına desteğimizi yarışmadan sonra da sürdüreceğimizi mutlulukla açıklamak istiyorum. Erciyas Holding olarak, ülkemizde Hyperloop konseptinin ve teknolojisinin geliştirilmesine öncü ve destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.
30 Ağustos – 4 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenen “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali – TEKNOFEST KARADENİZ’in Teknoloji Yarışları’nda kazananlar belli oldu. TEKNOFEST kapsamında bu yıl ilk kez TÜBİTAK RUTE öncülüğünde düzenlenen ‘Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda dereceye girenler, Samsun’daki TEKNOFEST etkinliğinde açıklandı. Türkiye’nin önemli yatırım gruplarından Erciyas Holding’in destekçisi ve sponsoru olduğu yarışlarda, 38 üniversiteden 16 takım kıyasıya bir mücadele verdi. Farklı kriterlerde gerçekleştirilen değerlendirmeler sonucu birinciliği Selçuk Üniversitesi’nden KAPSÜL ve Gazi Üniversitesi’nden TURKUAZ takımları paylaşırken, ikinciliği ise HYPERHAWK takımı kazandı.
Hyperloop teknolojisine uygun tünel kuruldu
Yarışma kapsamında Erciyas Holding grup şirketi Erciyas Çelik Boru, 208 metre uzunluğundaki Hyperloop Yarış Tünelinin ve Vakum Tünelinin çelik borularını üretti. Hyperloop teknolojisinde sadece Türkiye’nin değil, bölgenin de öncü şirketleri arasında yer alan Erciyas Holding, 2017 yılından bu yana konseptin öncü şirketlerinden olan Hyperloop Transportation Technologies – HyperloopTT ile iş birliğini sürdürüyor. Temelde çelik tüpler içerisinde sürtünmesiz bir ortamda 1.200 kilometrelik hıza ulaşabilen yük ve yolcu taşımacılığı öngören Hyperloop Konsepti; kara, deniz, hava ve demiryolundan sonra ‘5’inci Mod’ olarak adlandırılıyor. İlk kez Tesla ile SpaceX şirketlerinin sahibi Elon Musk’ın dünya gündemine taşıdığı proje, geleceğin ulaşım teknolojisi olarak görülüyor.
“Hyperloop teknolojisi beklentilerimizin üstünde bir ilgi gördü”
TEKNOFEST kapsamında Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda dereceye giren takımları tebrik eden Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, “Yarışma hem bizim için hem yarışmacılar için hem de etkinliğe katılan ziyaretçiler için çok farklı bir deneyim oldu. Hyperloop proje ekibimizle Samsun da düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ’de ve ödül töreninde dereceye giren takımlarımızın yanında olduk. İmkan verildiğinde gençlerimizin neler başarabileceklerini bu vesileyle yakından görmüş olduk. Dereceye giren takımlarımızı tebrik ediyorum.” diye konuştu.