Lojistik sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 11,2’ye yükseldi

Bu haber 12 Ocak 2025 - 14:29 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Lojistik sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 11,2’ye yükseldi

WiLAT, Lojistik ve Taşımacılık sektöründe kadın sürücülerin sayısını arttırmak ve sektörün erkek egemen algısını kırmak için yeni bir proje başlattı.

C.I.L.T.’nin kadın kanadı WiLAT’dan “Kadın Sürücüler Projesi” C.I.L.T. Türkiye Başkanı ve WiLAT Orta Doğu ve Avrupa’dan Sorumlu Global Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız projeye dair yaptığı konuşmada “Global bir kurum olan CILT, kadın kanadı WiLAT öncülüğünde Türkiye lojistik sektöründe kadın istihdamının artması ve bu konuda sektördeki firmaların farkındalığını artırmak için son 3 yıldır yoğun bir çaba göstermekte. Kuruluş yılımızda yüzde 9,1 olan kadın istihdamının son 3 yılda en güncel TÜİK verilerine göre yüzde 11,2’ye çıktığını görüyoruz. Gelişim memnuniyet verici ancak kadın istihdamı sektörümüzde hala çok düşük. Bunun önemli bir nedeni de bu sektörde mavi yakalı çalışanlar içinde kadın oranının çok daha düşük olmasıdır.” dedi.

berna-akyildiz.jpgBerna Akyıldız “Kadın Sürücüler Projemizi başlatarak, kadın sürücü adaylarının belirlenmesi, eğitilmesi, yetiştirilmelerini hedefliyoruz. Ayrıca sürücülerimizi istihdam edecek şirketlerle iş birliği yaparak, bu konunun tüm mecralarda savunuculuğunu üstleneceğimiz bir yola çıktık” diye ekledi.

WiLAT Başkanı Esra Kıvrak ise projenin yol haritasıyla ilgili bilgileri paylaştı. Esra Kıvrak “Kadın Sürücüler Projesi sektörde kadın istihdamının artışını sağlamak için önemli bir adım aynı zamanda da sürücü bulma sıkıntısı yaşanan sektörümüz için ticari bir ihtiyaç. Kadınlara sürücü olarak ihtiyaç var, erkek egemen bir meslek olan sürücülük için “insan kaynağı yaratmak” ve sektör için nüfusun diğer yarısını da ikna etmenin önemli bir ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Üstelik bu ihtiyaç ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada da hissedilmektedir. WiLAT’ın global olarak çeşitli ülkelerde benzer konularda çok başarılı örnekleri var, Türkiye’de yapacağımız projenin de global olarak sektöre ilham vereceğini düşünüyoruz ve daha büyük bir alana yayılmasını hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda misyonu benzer olan tüm paydaşlarımızı da projeye katkı vermeye davet ediyoruz.

Projemiz 4 fazdan oluşuyor:

1. Faz: Kadın sürücü kaynağına erişim (Uygun sürücü aday havuzu oluşturmak)

2. Faz: Sürücüler için teknik ve kişisel gelişim eğitimleri

3. Faz: İstihdamın gerçekleşmesi

4. Faz: İstihdam sonrası hayat boyu öğrenme atölyeleri

Kadın sürücü istihdamı; şehir içi ulaşım, kargo, kurye, panel vanla dağıtım, okul servis şoförlüğü, yakın yurt dışına küçük vasıta ile yapılabilecek taşıma işleri, panel van ile parsiyel taşıma, kısa ve uzun mesafe ağır vasıta şoförlüğü alanlarında planlamaktadır.

Projenin bu bakış açısıyla kadın istihdamını artırmasının yanı sıra, mesleğin itibarı, sektörün imajı algısı üzerinde uzun vadede olumlu etkiler yapması kaçınılmazdır. Projemizin gençlerin sektöre kazandırılması, geniş kamyon parklarının iyileştirilmesi gibi uluslararası projelere güçlü katkıda bulunacağını da öngörüyoruz.” diye ekledi.

C.I.L.T. Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Semra Özcan proje vizyonunun önemini vurgulayarak ; “5 yılda 5.000 Kadın Sürücü Seferberliği ile 5.000 kadınımıza yepyeni bir donanım kazandırarak, parlak bir gelecek sunmak hayaliyle yola çıktık. Kadın Sürücü istihdam etmek isteyen tüm kurumlarımızı bu değerli projeye katılmaya davet ediyoruz.

Geleceğini değiştirmek ve diğer kadınlara rol model olmak isteyen kadın sürücü adaylarımızı da başvuru yapmaya davet ediyoruz. Bunu ancak güçlerimizi birleştirerek başarabiliriz. Çünkü, hep birlikte daha güçlüyüz!” dedi.

Editöre not:

C.I.L.T., 1919 yılında kurulmuş olan ve global çapta faaliyet gösteren köklü ve saygın bir sivil toplum kuruluşudur. C.I.L.T. Türkiye, C.I.L.T. International’ın Türkiye şubesi olarak faaliyet göstermektedir. Amacı bu köklü ve global bilgi birikimini ve global en iyi örnekleri ülkemize getirmektir.

Bu amaca, eğitim sağlayarak, bilgi paylaşımını destekleyerek, ilişki ağları kurarak, lojistik ve taşımacılık sektöründe kadınları güçlendirecek faaliyetlerle (WiLAT) ve Gelecek Nesil (Next Generation) programları oluşturarak ulaşmayı hedeflemektedir.

C.I.L.T., tüm dünyada taşımacılık ve lojistik sektörünün dünyada en iyi noktaya taşınması vizyonu ile çalışmalarını 104 yıldır 40 ülke ve 40.000 üye ile sürdürüyor.

“AMAÇ, sektörün geleceğini inşa edecek vizyonu sağlamak ve sektöre ışık tutmak.”

WiLAT: 1919 yılında Birleşik Krallık merkezli kurulmuş olan CILT (Chartered Institute of Logistics and Transport)’un kadın kanadı olarak 2013 yılında kadınların lojistik ve taşımacılık sektöründeki yerini güçlendirmek, sektördeki kadın sayısını arttırmak ve onlara sektördeki faaliyetleri süresince destek olmak amacıyla Nijerya’da kurularak serüvenine başladı. O günden bugüne yıllar içinde diğer ülkelerde de yapılanarak 33 ülkede faaliyetlerini büyüyerek sürdürüyor. Türkiye’de kadın ve lojistik kelimelerini ilk kez bir araya getiren ve sektördeki kadınları aynı çatı altında toplayan WiLAT, faaliyetlerine 2021 itibariyle başladı. Türkiye’de lojistik ve taşımacılık sektöründe cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi konularında lider organizasyon olmak vizyonu ile yola çıkan WiLAT, çalışmalarını büyük bir hız ve yepyeni projeler ile devam ettiriyor.

LOJİPORT