Snap büyük zararda!

Snapchat’in arkasındaki firma Snap, sunduğu gelir raporu ile zararını duyurdu…

Bu haber 22 Mayıs 2017 - 18:19 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Sosyal medya uygulaması ve Snapchat’in arkasındaki “kamera firması” şifreli bir çalışma sistemine sahip. 35 yaşının üzerindeki pek çok kişinin bu çalışma sistemini bilmediği söylenebilir. Geçtiğimiz iki yıl boyunca Securities and Exchange Commission belgeleri sayesinde firmanın performansı hakkında bir fikrimiz olsa da, Snap’in Çarşamba günü ilk defa açıkladığı çeyreklik gelir raporu sayesinde firmanın durumu hakkında daha net bir bilgiye sahip durumdayız.

Firma hakkındaki en büyük soru, Facebook gibi sosyal medya devlerinin karşısında batıp batmayacağıydı. Snapchat’in gençleri ve milenyum insanlarını kendi tarafına çekebilme yetisi firmanın ilk halka arzının (IPO) öncesinde ilerlemesine yardımcı oldu. Ancak firma, kendisini kopyalamaktan çekinmeyen Facebook ve Instagram karşısında ciddi bir rekabet ile karşı karşıya.

Görünene göre de bu kopyalama taktiği, firma üzerinde belirli bir etki yaratmış durumda. Snap’in söylediğine göre şu anda günlük aktif 166 milyon kullanıcısı var ve bu miktar bir yıl önceki 122 milyon ile IPO öncesi 150 milyondan belirgin bir miktarda yüksek. Ancak buna karşılık Instagram’ın Nisan ayında yaptığı açıklamada, firmanın Stories üzerinde 200 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğu belirtilmekteydi.

Snap, Çarşamba günü yaptığı açıklamada 2.2 milyar dolar kaybı – veya pay başına 2.31 dolar – olduğunu duyurdu. Bir önceki yıl bu miktar pay başına 14 sent veya 104.6 milyon dolar idi. Bu büyük kaybın en büyük etkeni ise hisse tabanlı ödemelerden kaynaklanan 2 milyar dolar olarak gözükmekte.

Firmanın hasılatı bir yıl öncesine göre neredeyse dört katına çıkarak 149.6 milyon dolara ulaşmış durumda. Firma, kullanıcı başına gelirinin ortalamada 90 sente yükseldiğini söylemekte ve bu da bir yıl önceki 32 sentin neredeyse üç katı olmakta. Snap CFO’su Andrew Vollero’nun doğruladığı üzere Spectacles gözlükleri 8 milyon doların üzerinde gelir sağlamış durumda.

Yahoo Finance’ın söylediğine göre analistler, firmanın ortalamada 158 milyon dolarlık gelirde pay başına 19 sentlik bir kayıp göreceğini tahmin etmekteler.

Snap’in IPO belgelerinde açıklanana göre 2011 yılındaki ticari operasyonlarının başlangıcından beri kâr elde edilememekteydi ve toplamda 1.2 milyar dolarlık zarar bulunmakta. Snap’in gelirinin büyük bir kısmı reklamlardan sağlanmakta ancak firma, yatırımcılarına yaptığı açıklamada “asla kâra ulaşamayabileceğini veya (kârı) sürdüremeyebileceğini” söyledi.