“SABIC-FİKİRDEN YENİLİĞE” YARIŞMASI’NDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Birincilik ödülü “Kimyasal Geri Dönüşüm Projesi”yle
ODTÜ’ye gitti
Petrokimya sektörünün öncü firmalarından Sabic’in düzenlediği ve PAGEV’in desteklediği “Fikirden Yeniliğe” yarışması sona erdi. Bu yılki teması“Daha hafif ürünler ve sürdürülebilirlik” olan yarışma yoğun ilgi gördü. Katılımcıların sürdürülebilirlik prensiplerinden hareketle tasarımdan kullanıma sürdürülebilir yaşam döngüsü için cam, metal ve diğer malzemeleri termoplastik çözümlere dönüştürmesinin istendiği yarışmada birbirinden çarpıcı projeler vardı.
Yarışmada jüri üyesi olarak görev alan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, SABIC Türkiye Genel Müdürü Fahad Al-Harthi, Mustafa Demirci, Oğuz Özgen, Hülya Kiraz, Dr Fatih Ergüney ve Dr. Betül Türel Erbay gibi her biri alanında uzman isimler için hepsi birbirinden yeni ve çarpıcı fikirleri barındıran projeler arasından kazananları belirlemek kolay olmadı.
“Creation of a New Green Technology in Polymer Era”, isimli kimyasal geri dönüşüm konusunda projeleri ile yarışmada birinci olarak 4.500 dolar değerinde MediaMarkt hediye çeki ve SABIC yenilikçilik merkezlerinden birinde bir haftalık eğitim kazanan yarışmacılar Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) İsmail Baha Martı, Haşim Kuran, Adem Can Uşak oldu. Projeyle başka şekilde geri kazanımı mümkün olmayacak PET plastik atıklardan katma değeri yüksek yeni kimyasallar ve PET hammaddesi elde edilmesi amaçlanıyor.
3.000 dolar değerinde MediaMarkt hediye çeki ve SABIC Türkiye ofisinde staj olan ikincilik ödülünü Kocaeli Üniversitesi’nden Abdulmounem Alchekh Wis “Biopolymers for packaging applications” isimli sürdürülebilir ve ekonomik biyoplastik projesi ile kazandı.
“ABS and Its’ Biocomposites in Soft Tissue Engineering” isimli yumuşak doku üretiminde kullanılan ABS matrisi projesiyle yarışmanın üçüncüsü olan ODTÜ Üniversitesi’nden Burcu Sarı ise 1.500 dolar değerinde MediaMarkt hediye çekine sahip oldu.
SABIC Türkiye Genel Müdürü Fahad Al-Harthi, ödül töreninde yaptığı konuşmada SABIC olarak sürdürülebilirlik hedeflerine çok önem verdiklerini ve bu çerçeve de inovasyon ve çevreye duyarlı projesi olan gençleri desteklemekten memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
İyi bir fikrin her zaman gerçeğe dönüştürülebilir ve üretilebilir olduğunu belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu yarışma ile ilgili şunları söyledi: “Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan plastik sektörümüzün daha iyi bir noktaya gelmesi için yenilikçi fikirlere ihtiyacı var. Bugün dünyanın en büyük altıncı, Avrupa’nın en büyük ikinci plastik üreticisi konumunda olan sektörümüz asıl büyümesini yeni teknolojilerle uyumlu, değişen tüketici beklentilerini karşılayabilecek katma değeri yüksek ürünlerle gerçekleştirecek. PAGEV olarak kurulduğumuz günden bu yana sektörün sürdürülebilir büyümesini sağlamak ve yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi ile ihraç fiyatlarını artırmak için bilim, teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerini destekliyoruz. Bu doğrultuda üyelerimiz arasında bulunan Sabic’in öncülüğünde hayata geçen “Fikirden Yeniliğe” yarışmasının çok anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Jüri üyesi olarak da görev yaptığım yarışmaya katılan gençlerimiz sektörümüzün geleceğinde önemli rol oynayacak. Sadece yarışmayı kazanan değil yarışmaya katılarak fikir üretme noktasında çaba gösteren tüm arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Sabic’e de gençlerimize böyle bir fırsat tanıdığı için teşekkür ediyorum.”