‘Bir Gün CEO’ programında Selim Şiper’in konuğu Boğaziçi Üniversitesi’nden Fırat Can Dikme oldu

Bu haber 28 Ağustos 2019 - 23:08 'de eklendi ve kez görüntülendi.

‘Bir Gün CEO’ programında Selim Şiper’in konuğu
Boğaziçi Üniversitesi’nden Fırat Can Dikme oldu
Genç lider adaylarını tecrübeli ve başarılı CEO’larla buluşturan ‘Bir Gün CEO’ programında Fırat Can Dikme, Petrol Ofisi CEO’suSelim Şiper’e tam gün refakat etti. Selim Şipergenç lider adaylarına şu tavsiyelerde bulundu:
Her kademedeki işte, her yaşta, muhatabıninsan olduğu unutulmamalı
Jenerasyon kalıplarının dışına çıkılmalı, insan olarak birbirlerini tanımalı
Geleceği önceden fark edip, kendisini o günlere önceden hazırlamalı
Dünyada son 10 yıldan bu yana OdgersBerndtsontarafından yürütülen ‘Bir Gün CEO’–‘CEO for a Day’ programı, uygulandığı 12 ülkenin ardından Türkiye’de de hayata geçti. Edindikleri akademik eğitimi gerçek dünyada uygularken, kariyerlerine adım atacakları araç ve becerileri kazanma fırsatı sunan genç lider adaylarını, özel sektörün önde gelen CEO’ları ile bir araya getiren ‘Bir Gün CEO’ programına, Petrol Ofisi’nin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen şirketleri, üniversiteleri ve STK’ları da katıldı.
‘Bir Gün CEO’ programı kapsamında Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper’in konuğu ise Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin bu seneki mezunlarından Fırat Can Dikme oldu.İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün başarılı mezunu Fırat Can Dikme, Selim Şiper’e gün boyunca yoğun ve önemli programlarının tamamında eşlik etti.
“Jenerasyon kalıplarından çıkmak, birbirlerini anlamak lazım”
‘Bir Gün CEO’nun en büyük ayrıştırıcı özelliklerinden birinin de; genç lider adayının birebir bir bütün günü CEO ile birlikte geçirmesi olduğunu vurgulayan Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, bunun da hem katılımcıya hem de yöneticilere önemli katkısı olduğunu belirtti.
“Fırat aslında çok rahat adapte oldu.Bizim arkadaşlar da kendisini yabancılamadılar, rahattılar. Dolayısıyla her zamanki olağan akışı ile toplantılarımızı yapabildik. Şirketimizde bir hayli genç arkadaşımız var. Dolayısı ile onlarla keşfetmiş olduğunuz yolları bir anlamda Fırat ile de teyit ettik” diyen Selim Şiper, şu tavsiyelerde bulundu:
“Ne kademede iş yapılıyor olunursa olsun vene yaşta olursa olsun, muhatap olunan kişilerin her şeyden önce insan oldukları unutulmamalı. Jenerasyonların da, kendilerini bu ‘jenerasyon’ denilen zamanla kısıtlanmış kalıplara sokmak yerine, insan olarak birbirlerini anlamaya çalışmaları gerekli.”
Tarihin başlangıcından beri her gün bir değişim içinde olunduğuna dikkat çeken Selim Şiper, “Olayı olduğu üzere kabul edip, o düzende en iyisinin ne olduğuna karar verip yapabilmek lazım. Tavsiyem şu olurdu; günün neler getirdiklerini önceden algılamak lazım. Uygulamaya geçtiği günden evvel bunun bilgisinde ve farkındalığında olup, insanın kendisini o günlere hazırlaması lazım.Çünkü insanın gelişimine veya çağın ileriye gitmesine karşı durmanın hiçbir anlamı yok.”
“Ben de böyle bir lider ile çalışmayı beklerim”
‘Bir Gün CEO’nun en önemli özelliğinin;katılımcı üniversiteler, şirketler ve sivil toplum kuruluşları ile kurumlar üstü bir program olması olduğunu belirten Fırat Can Dikme, “Beni en çok etkileyen şeylerden biri de; tahminlerimin çok üstünde mütevazılığa sahip bir CEO ile birlikte olmamdı. Selim Bey, çalışanlarıyla selamlaşıp departmanları geziyor ve birimlerden nokta bilgileri topluyordu” dedi.
Selim Şiper ile geçirdiği tüm günün sonucunda, iş dünyasında aslında en önemli şeylerin bilgi ve deneyim olduğunu kavradığını belirten Fırat Can Dikme, konuşmasına şöyle devam etti:
“Günümüzde yapılan işlerin çok büyük bölümü rutin işler haline geldi ve bu noktada önemli olan;bu otomatikleşen sistemleri, doğru kurgulayıp doğru bir şekilde uygulamaya almaktır.O yüzden ben de önemli hedeflerimin arasında,‘kendimi stratejik planlama alanında geliştirmek’ olduğunu düşünüyorum. Bence yeni nesil yeteneklerin sahip olması gereken en önemli karakteristiklerden birisi de; uyumlu olmak ve farklı alanlarda kendimizi geliştirmek çok önemli.
İleride birlikte çalışacağım liderin, aslında çalıştığı tüm ekip arkadaşları ile birlikte düşünüp, birlikte hareket etmesini, karar alırken birlikte karar almasını, onların da inisiyatif almasını sağlamasını beklerim. Bu açıdan bence Selim Bey çok güzel bir örnek.Çalışanlarına dokunması, zaten buradaki dinamizmi de gösteriyor bize. Ben de böyle bir lider ile çalışmayı beklerim.”

‘Bir Gün CEO’ – ‘CEO for a Day’
‘Bir Gün CEO’ – ‘CEO for a Day’ programı, Dünyada sadece OdgersBerndtson uluslararası yönetici araştırma uzmanlarının deneyimleri ışığında yürütülüyor. Program, genç lider adaylarını özel sektörün önde gelen CEO’ları bir araya getirerek, bir tam günü birlikte geçirmelerini sağlıyor. Böylece genç lider adayları, bir yandan edindikleri akademik eğitimi gerçek dünyada uygularken, diğer yandan da kariyerlerine adım atacakları araç ve becerileri kazanma fırsatını da yakalıyor.
Bir Gün CEO programı, geleceğin liderlerine okulda kazanamayacakları becerileri edinme fırsatı sunarken, iş dünyasını yarınlara taşıyan bugünün CEO’ları da, gençleri daha yakından tanıyıp, sahip olmaları gereken becerilere zamanı en verimli şekilde kullanarak kavuşmaları için onlara yol gösteriyorlar. Bugünün ve yarının liderlerinin bu işbirliği ise iş dünyasına önemli bir değer katıyor.
‘Bir Gün CEO’ – ‘CEO for a Day’ programı, 50 yıllık köklü geçmişi ile29 ülkede hizmet veren ve stratejik ortağı olduğu dünyanın önemli kurumlarına yönetici seçme, değerlendirme şirketi OdgersBerndtson tarafından hayata geçirildi. OdgersBerndtson, on yıldır farklı ülkelerde sürdürdüğü bu nesiller arası buluşma programına, 12 ülkeden sonra Türkiye’de de başladı.