Eriş’ten Ar-Ge merkezli sağlıklı noodle üretimi

Bu haber 25 Mayıs 2024 - 20:58 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Eriş’ten Ar-Ge merkezli sağlıklı noodle üretimi

Gıda sektöründe yenilikçi ürünleri ile kendinden söz ettiren Eriş, noodle pazarında monosodyum glutamat (MSG), koruyucu ve renklendirici içermeyen ürünleriyle rakiplerinden ayrışan bir marka oldu. Her yıl cirosunun yüzde 5’ini Ar-Ge çalışmalarına ayıran Eriş, Türkiye’nin Sanayi Bakanlığı onaylı, noodle üzerine çalışmalar yapan ilk ve tek AR-GE Merkezi’ne sahip.

Noodle ürünleri, çalışan genç nüfusun hızla büyüdüğü ülkelerde öğünlerdeki yerini her geçen gün sağlamlaştırıyor. Dünya Hazır Noodle Birliği’nin 2023 verilerine göre dünya çapında 121 milyar porsiyon noodle tüketildi. Araştırmalar Afrika, Güney Amerika ve Avrupa gibi noodle’ın geleneksel yemek olmadığı bölgelerde bile tüketimin dikkat çeken oranlarda arttığını gösteriyor. Son iki yılda Nijerya, Bangladeş ve Türkiye gibi ülkelerde noodle tüketimi yüzde 53 ila yüzde 425 arasında değişen oranlarda artış gösterdi. Hazır noodle tüketimi hızlı yemek ihtiyacının artmasıyla arkasına müthiş bir rüzgar aldı. Sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirliği faaliyetlerinin odağına alan Eriş, uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmalarıyla monosodyum glutamat (MSG) içermeyen hazır noodle geliştirdi. MSG halk arasında daha çok “Çin tuzu” olarak biliniyor.

 

Tüketicilerin hassasiyetini dikkate alarak üretim yapıyoruz

Türk gıda mühendislerinin araştırmaları sonucunda geliştirilen Dudomi ve Nudo markalı noodle ürünleri ile hem sağlıklı beslenme ihtiyacına hem de yeni nesil tüketicinin hassasiyetlerine lezzetli çözümler sunduklarını belirten Eriş Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Abdullah Eriş, “Global bir ürünü alıp, yerelleştirirken hiçbir şekilde popülist yaklaşımlar sergilemedik. Yirmi birinci yüzyılda artık gıda üretmek bir vicdan meselesi haline geldi. 100 yıldan fazla bir süredir gıda alanında faaliyetlerini sürdüren Eriş olarak ürünlerimizi sağlığa zararlı hiçbir katkı maddesi kullanmadan ürettiğimiz için içimiz çok rahat. Noodle üretimi yaparken “temiz etiket” stratejisini odağımıza alarak, hiçbir ürünümüze kimyasal lezzet arttırıcı olan monosodyum glutamat MSG (Çin tuzu), koruyucu ve renklendirici gibi katkılar eklemedik. ‘Çocuklarımıza yedirmediğimiz ürünü üretmeyiz’ şirket kültürümüz doğrultusunda birçok maliyete katlanarak en sağlıklı noodle ürünlerini üretiyoruz. Üretim aşamasında tamamen doğal yöntemler uyguluyoruz. Noodle hamurunda ve soslarında uyguladığımız ve sağlık hassasiyetini ön plana çıkaran yöntemler farkımızı oluşturuyor ” dedi.

Noodle hamurunu bilim ile yoğuruyoruz

2013 yılından beri aralıksız olarak lezzet noktasında önemli Ür-Ge ve Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiren Eriş, 2023 yılında Türkiye’nin noodle üzerine çalışan Sanayi Bakanlığı onaylı resmi ilk Ar-Ge merkezini kurdu. Cirosunun yüzde 5’ini Ar-Ge’ye ayıran Eriş, birçok üniversite ile de sanayi-üniversite iş birliği kapsamında Ar-Ge projeleri yürütüyor. Üretimin her aşamasında kalite ve sağlığa önem veren Eriş’in tüm ürünleri sağlıklı ürün kalite belgeleri ve sertifikalarına sahip. Türk gıda mühendislerinin Ar-Ge araştırmaları sonucunda noodle hamurunu bilim ile yoğurduklarını ifade eden Abdullah Eriş, Noodle hamurunda ve soslarında uyguladıkları sağlık hassasiyetini ön plana çıkaran yöntemler ile noodle piyasasında fark oluşturduklarını söyledi.

 

Eriş Hakkında

Fatsalı iş adamı Ali Eriş tarafından 1920 yılında kurulan Eriş, adını ilk olarak tahıl ticaretiyle Türkiye’ye duyurdu. 1950’li yıllarda ikinci nesli temsil eden Hacı Ali Eriş ise tahıl ticareti yanında, fındık işleme fabrikası yatırımıyla fındık ihracatına yönelerek büyük başarılar kazandı. 1974 yılına gelindiğinde ise ilk un değirmeni yatırımını gerçekleştiren Eriş, bugünkü en önemli iş kolu olan un sektöründe faaliyet göstermeye başladı. İlk günden itibaren kaliteden ve hijyenden ödün vermeden üretim yapan Eriş, bugün Eriş Un markası altında 5 kıtada 50’den fazla ülkeye satış yapan Türkiye’nin lider un ihracatçılarından biridir. 2013 yılına gelindiğinde Eriş, ürün portföyüne yepyeni bir ürün ekledi; Türkiye’nin ilk yerli Noodle markası olan NUDO’yu tüketicilerle buluşturdu. Güvenilir ve Helal Gıda kriterleriyle üretimi gerçekleştirilen NUDO, GİMDES Helal Gıda Sertifikasına sahiptir. Koruyucu, renklendirici ve MSG (Monosodyum Glutamat) gibi katkılar içermemektedir. Eriş, NUDO için oluşturduğu üretim süreçlerine bağlı kalarak 2022 yılında ikinci markası DUDOMİ’yi noodle pazarına sundu. NUDO daha premium bir damak tadına hitap ederken, DUDOMİ özellikle genç noodle severlerin beklentisine uygun olarak birbirinden iddialı ve lezzetli 6 farklı sos seçeneğine sahip. Eriş’in üretim tesisleri ISO 9001 Kalite ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ve BRCGS sertifikalarına sahiptir. Bununla birlikte Eriş’in toptandan perakendeye kadar bütün ürünleri GİMDES Helal Gıda Sertifikasına sahiptir. Gıda sektöründe çalışmanın bir “vicdan işi” olduğuna inanan Eriş, bünyesinde bulunan şirketlerindeki tüm çalışanlarıyla “kendi sofrasına girmeyen hiçbir ürünü tüketiciyle buluşturmama” ilkesiyle hareket etmektedir.