Eski Köy Okulları Hayat Buluyor, Frig Vadisi canlanıyor
TANAP’ın Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) kapsamında destek verdiği “Eski Köy Okulları Hayat Buluyor, Frig Vadisi Canlanıyor” Projesi, atıl durumdaki köy okullarının sosyal donatılara dönüşerek bölge turizmi için kullanımını amaçlıyor. Tadilatı tamamlanan Yazıdere ve Çukurca’daki iki tesis, TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın’ın katılımlarıyla açıldı.
Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) Doğrudan Yatırım Fonlama Mekanizması kapsamında soysal ve kırsal kalkınma projelerine destek veriyor. Seyitgazi Belediyesi’nin “Eski Köy Okulları Hayat Buluyor, Frig Vadisi Canlanıyor” projesi, ilçenin sosyokültürel birikiminin korunmasına, ekonomik ve turistik kalkınmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. 17 köy okulunun sosyal alanlara dönüşümünü sağlayacak projede Yazıdere ve Çukurca’da iki eski okul binasının tadilatı tamamlanarak törenle hizmete açıldı. Törene TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP Kalite, İSG, Sosyal ve Çevre Direktörü Fatih Erdem, Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın ile il ve ilçe yönetiminden yetkililer katıldı.
Frig Vadisi’nin bir turizm merkezi olarak gelişimine katkıda bulunacak “Eski Köy Okulları Hayat Buluyor, Frig Vadisi Canlanıyor” Projesi kapsamında, okul binaları ziyaretçilere ve bölge halkına hizmet vermek üzere sosyal alan ve donatılara dönüştürülüyor.
Saltuk Düzyol: 20 ilde kalkınmaya destek oluyoruz
TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol “TANAP, Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları aracılığıyla Boru Hattı güzergâhı boyunca sürdürülebilir projeler vasıtasıyla bölge halkının ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek verme bilinciyle hareket ediyor. Frig Vadisi, doğal ve kültürel varlıklarıyla ciddi bir turizm potansiyeli taşıyor. Destek verdiğimiz Proje ile Seyitgazi Belediyesi’nin bölgenin bu potansiyelini geliştirme yönündeki çalışmasının önemli aşamalarından birine katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Seyitgazi Belediye Başkanı Kalın: Frig Yolu turizm merkezi olacak
Seyitgazi’deki İdrisyayla, Sandıközü, Göcenoluk, Karaören, Büyükyayla, Gökbahçe, Kümbet, Yapıldak, Çukurca, Şükranlı, Sarıcailyas, Gümüşbel, Yazıdere, Cevizli, Bardakçı, Ayvalı ve Sarayören mahallelerinde başlayan bakım, onarım ve yenileme çalışmaları hakkında bilgi veren Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın şunları söyledi:
“Proje ile Seyitgazi’nin cazibe merkezi olmasını hedefliyoruz. Amacımız Seyitgazi ilçesinin sosyokültürel birikiminin korunmasına ve ekonomik ve turistik anlamda kalkınmasına katkı sağlamak, Frig Yolu adı verilen yürüyüş güzergâhını turizm faaliyetleri ile canlandırarak turizm destinasyonu (gidilecek yer) haline getirmek, Frig Vadisi güzergâhı üzerinde Proje’nin uygulanacağı mahallelerde geleneklerin yaşatılmasına katkıda bulunmak. Köyden ekonomik endişelerle göç yoluyla şehre giden nüfusun, gerçekleştirilecek çalışmalar neticesinde artan gelir potansiyeliyle köye dönmesinin önünü açmak istiyoruz.”
TANAP’ın Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) Doğrudan Yatırım Fonlama Mekanizması kapsamında destek verdiği Proje ile yörenin turistik ve sosyokültürel, ekonomik anlamda kalkınmasına katkı sağlanacağını belirten Kalın, “TANAP’ın destek olduğu Projemiz, bölgede turizmi canlandırmamızı sağlayacak” dedi.
TANAP-SEIP hakkında:
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşımaktadır.
Ana hat uzunluğu 1850 km olan TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçiyor ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer almaktadır.
TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP), TANAP güzergâhı üzerinde uygulanan bir yatırım ve kalkınma projeleri destek programıdır. 2015 yılında uygulanmaya başlayan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının temel amacı TANAP Boru Hattı boyunca ekosistem ile uyumlu bir birlik kurarak ekonomik ve sosyal kalkınmaya ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmaktır.
2015 yılında TANAP Boru Hattı boyunca yapılan saha ziyaretleri ve masaüstü çalışmaları sonrasında bir İhtiyaç Analizi Raporu ortaya çıkmış ve bu rapor temel alınarak TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının öncelik alanlarını ve finansal sınırlarını belirleyen Planlama ve Strateji Dokümanları oluşturulmuştur. Öncelik alanları Sosyal ve Çevresel olmak üzere iki temel bileşenden oluşmaktadır.