“2030’DA NELER OLACAK”

Bu haber 04 Haziran 2020 - 7:32 'de eklendi ve kez görüntülendi.

“2030’DA NELER OLACAK”

Türkiye’nin bilim, kültür ve fikir dünyasına yeni bir soluk getiren ScienceUp, Haziran sayısıyla okurlarıyla buluştu. Ulusal ve uluslararası mecralarda merak uyandıran konuları ve üst düzey içeriğiyle ses getiren ScienceUP, yeni sayısında “2030 yılında neler olacak” diye soruyor.

Bilim-kültür-düşünce dergisi ScienceUp, ikinci sayısıyla okurlarıyla buluştu. ScienceUp, her ay makale, haber, analiz ve özel röportajlarıyla zengin bir içeriğe imza atıyor. ScienceUp’ta sadece bilim dünyasından son gelişme, buluş ve keşifler değil; aynı zamanda politika, uluslararası ilişkiler, iletişim, felsefe, kültür ve sanat gibi alanlarda derinlikli bilimsel yazılar, haberler ve söyleşiler de yer alıyor.

ScienceUp’ın bu ayki kapak başlığı: “2030’da Neler Olacak” … Uluslararası ilişkiler ve siyaset alanında Prof. Dr. Hasan Ünal, toplum ve felsefe alanında Prof. Dr. Betül Çotuksöken, tıp alanında Doç. Dr. David T. Thomas, hukuk alanında Dr. Ural Aküzüm, eğitim alanında Hasan Atasoy ScienceUp için 2030 yılı öngörülerini kaleme aldı. ScienceUp, konuları, konuk yazarları ve özel röportajlarıyla da dikkat çekiyor:

ULUSLARARASI SİYASET VE EKONOMİ: Kartlar yeniden mi karılıyor? Global Stratejist Hakan Akbaş, ScienceUp için ABD merkezinden dünyanın değişen dengelerini ve olası senaryoları anlattı.

ÇİN SÜPER GÜÇ OLACAK MI? Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Öğretim Görevlisi Dr. Altay Atlı, Çin’in geleceğini yazdı.

YAPAY ZEKÂ İNSANLIĞI ELE Mİ GEÇİRECEK? Robotlar dünyayı istila eder mi? “Akıllı gelecek” ne kadar iyi niyetli? Bilgisayar mimarı Prof. Çetin Kaya Koç, yapay zekânın şifrelerini açıkladı.

OKYANUS MUCİDİ Bilim Dünyasının ‘Emmy’si olarak kabul edilen Blavatnik Genç Bilim İnsanı Ödülü sahibi Dr. Derya Akkaynak, hayat hikâyesini ScienceUp’a anlattı.

SALGIN EŞİTLİĞİ PARÇALADI Koronavirüs, kadın ile erkek arasındaki eşitsizliğin bir kez daha çok belirgin olarak ortaya çıktığı bir dönem mi oldu? Hayatını kadın çalışmalarına adayan Prof. Dr. Fatmagül Berktay, ScienceUp’ın sorularını yanıtladı.

BEYİN NASIL EĞİTİLİR? Neden çevremizde bazı insanlar bu süreçleri daha kolay, yumuşak ve sorunsuz yönetirken bazılarımız da hemen oyundan çıkıyor? Beynimiz, davranışlarımız ve duygularımızın üzerinde ne kadar etkili? Meltem Acar Yücesoy, ScienceUp için, Klinik Nöropsikolog Dr. Beril Yaffe ile konuştu.

KALPTE UZAKTAN KONTROL ÇAĞI Kardiyolojide uzaktan takip mümkün mü? Yeni araştırmalar ne söylüyor?

SİNEMANIN GELECEĞİ: Sinemalar kapanacak mı, küllerinden mi doğacak? Film sektörünün önde gelen isimleri ScienceUp’ın sorularını yanıtladı.

PANDEMİDE İSTANBUL: Görsel Yönetmen Feza Çaldıran’ın gözünden sokağa çıkma yasağı günlerinde İstanbul sokakları…

MEDYANIN SINAVI “Medyaya çıkma yasağı” nasıl gündeme geldi, medya koronavirüs döneminde nasıl bir sınav verdi? Gazeteci Ayşegül Aydoğan, ScienceUp için yazdı.

AÇIK OFİSLER, AVM’LER TARİH Mİ OLUYOR? Salgın sonrası şehir planları ve mimaride zorunlu değişikler olacak mı? Şehir planlamasında radikal kararlar alınacak mı? Kaldırımlar genişleyecek, parklar çoğalacak mı? Uzmanlar yorumluyor…

HANGİ İLAÇ, HANGİ HASTAYA? İlaç tedavisinin hastaların genetik yapısına göre etkilerini saptayan farmakogenetiğin önemi gün geçtikçe daha çok anlaşılıyor. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Sağlam anlatıyor…

EKMEK PANDEMİSİ Neden pandemi dönemi ekmek pişirme çılgınlığına döndü? Ekmek ne kadar sağlıklı? Gürkan Akgüneş yazdı.

OSMANLI’DA TÜTÜN Osmanlı döneminin tütün yasaklarını tarihçi Dr. Eren Özyiğit kaleme aldı.

50. YILINDA “UMUT”: Yılmaz Güney’in 1970 yılında senaryosunu yazıp yönettiği Umut filminin üzerinden 50 yıl geçti. Dr. Hakan Aytekin, filmin eskimeyen hikâyesini kaleme aldı.

HAKKINDA…

ScienceUp, online (çevrimiçi) yayın platformlarında, dünyanın önde gelen online kütüphanelerinde, dijital yazılı kaynakların da içinde yer aldığı indekslerde ücretsiz olarak erişime açıldı. İlk sayılara özel olarak ise, derginin tüm içeriğine web sitesinden erişilebiliyor. Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar’ın Yayın Direktörlüğünde hazırlanan derginin yayın hakları T.C. Maltepe Üniversitesi ve Karton Media’ya ait. Derginin Yayın Yönetmenliğini Dr. Şükran Pakkan yapıyor. ScienceUp’a online dergilik uygulamalarından ve www.scienceup.online adresinden erişim sağlanabiliyor.