TOBB Petrol Meclisi Başkanı Ahmet Erdem, sektörde yaşanan son gelişmeleri Petroturk.com için değerlendirdi.

Bu haber 28 Nisan 2020 - 16:29 'de eklendi ve kez görüntülendi.


TOBB Petrol Meclisi Başkanı Ahmet Erdem, koronavirüs salgını sonrası akaryakıt sektörünün içinde bulunduğu durumu Petroturk’e değerlendirdi. Erdem, küresel piyasalarda petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün yerel fiyatlara olumlu yansıdığını belirterek “Yerel fiyatlardaki düşüşün talebe olumlu yansımasını koronavirüs salgını nedeniyle maalesef göremedik” dedi.

Salgının etkilerinin azalmasıyla birlikte ekonominin ve akaryakıt sektörünün hızlı bir normalleşme ve toparlanma sürecine girmesini beklediklerini dile getiren Erdem, bu toparlanmanın 2021’de de ivmelenerek devam edeceği tahmininde bulundu.

İşte TOBB Petrol Meclisi Başkanı Ahmet Erdem’in Petroturk’e yaptığı o açıklamalar:

İçinde bulunduğumuz durumda sektörün pazar büyüklüğü geçtiğimiz yıla göre kıyaslandığında nasıl bir tabloyla karşı karşıyayız?

“İçerisinde bulunduğumuz bu zor günlerde hepimizin sağlığı, güvenliği ve gıdaya erişimi için mücadele eden ve işinin başında olan başta sağlık çalışanları olmak üzere emniyet güçlerine, askerlere, basın mensuplarına, banka, market ve fırın çalışanlarına, temizlik görevlilerine, kurye personellerine, itfaiyecilere, kamu personeline, ulaşım ve nakliye sektörü çalışanlarına, ulaşımın, taşımacılığın ve sanayinin kesintisiz devamı için istasyonlarımızda, terminallerimizde ve üretim tesislerimizde özveriyle çalışan personelimize ve emek veren herkese yoğun ve özverili çalışmaları nedeniyle teşekkür etmek istiyorum.

Bildiğiniz gibi 2020 yılının ilk çeyreği uluslararası ham petrol ve petrol ürünü fiyatlarının hızla düşüşüne sahne oldu. Uluslararası petrol piyasalarında yaşanan söz konusu düşüşün yerel piyasalara yansıması olumlu oldu ancak yerel fiyatlardaki düşüşün talebe olumlu yansımasını koronavirüs salgını nedeniyle maalesef göremedik.

Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda ürün ve seçtiğimiz bölgeye göre değişmekle birlikte Mart ayının son haftası ve Nisan ayının ilk haftasında otomotiv akaryakıt satışlarımızın yüzde 40-50 seviyesinde daraldığını görüyoruz. Sokağa çıkma yasağının ilk olarak uygulandığı 11-12 Nisan tarihlerinde düşüşler yüzde 85-90’a vardı. Ancak bu noktada önemi olan insan sağlığı ve bunun için de insanlarımızın olabildiğince evlerinden çıkmamaları ve sosyal izolasyonu sağlamaları gerekiyor.”

“BU ZOR GÜNLERİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ”
Shell

Salgının muhtemel etkilerinin azalması ile birlikte yılın ikinci yarısında nasıl bir tablo öngörüyorsunuz?

“Salgının muhtemel etkilerinin azalma sürecine girmesi ile birlikte ekonomimizin ve buna bağlı olarak sektörümüzün hızlı bir normalleşme ve toparlanma sürecine gireceğini düşünüyorum. Bu toparlanmanın 2021’de ivmelenerek devam edeceğini de söyleyebiliriz. Birçok uluslararası kuruluş da Türkiye için bu yönde olumlu öngörüler paylaştı.

Salgının zirve yapacağı tarih şu an için belirsizliğini koruyor ancak koronavirüs ile ne kadar etkin mücadele edersek, sosyal izolasyon kurallarına uyarsak, zirve noktasına o kadar çabuk ulaşır ve toparlanma sürecine de bir o kadar çabuk gireriz. İlk günden beri söylediğimiz gibi birlik ve beraberlik içinde bu zor günlerin de üstesinden gelineceğine inancımız tam.”

“SEKTÖRÜMÜZ HAYATİ BİR KONUMA SAHİP”
Kamu otoritelerince açıklanan ekonomik paketler kapsamında sektörel bazda akaryakıt piyasasının desteğe ihtiyacı var mı? Ne tür destekler verilebilir?

“Bu dönemde hem devletimizle hem de sektör kuruluşları ile yakın işbirliği içerisinde çalışıyor, sektörümüzün gerek bu süreçte gerekse sonrasında sağlıklı olarak devamı için atılması gereken adımları istişare ediyoruz. Sektörümüz, hem salgın ile mücadelenin devamlılığı hem de hemen hemen her sektörün sürekliliği için hayati bir konuma sahip. Bu nedenle, talep daralmasından dolayı yarıya düşmüş ve daha da azalan gelire karşılık artan maliyetlere rağmen sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Gelirlerin giderleri karşılamadığı bu tabloda sektörün sağlıklı devamı için desteğe ihtiyacımız olduğu muhakkak.

Alınması gereken tedbirler konusunda kamu otoritelerine taleplerimizi ilettik. Bu destekler hem ekonomik hem de operasyonel açıdan sektörü rahatlatacak maddeler içeriyor. Bu desteğin sağlanması sektörün sürdürülebilirliği açısından son derece önemli. Bazıları yürürlüğe kondu, diğerleri için de olumlu gelişmeleri bekliyoruz.”

“BAZI DÜZENLEMELER TALEP ETTİK”
Sürecin sektör için daha az hasarla atlatılması için yapılması gerektiğini düşündüğünüz düzenlemeler var mı?

“Bu dönemde ilgili mercilerden, sektörün devamlılığını sağlayabilmek için bazı düzenlemeler talep ettik. Bunların arasında sektörün Ekonomik İstikrar Paketi’ne dahil edilmesi, vergi, ceza, harç gibi giderlerin geçici süre ile ertelenmesi gibi önerilerimiz yer alıyor. Bu ve benzeri unsurlarla sektöre destek sağlanması büyük önem taşımaktadır.”

İntifa sürecinin içinde bulunduğumuz durumdan nasıl etkileneceğini öngörüyorsunuz?

“Bildiğiniz gibi intifa süreci 2010 senesinden beri her beş senede bir gündemimize gelen bir konu. Bu sene koronavirüs salgını etkisiyle zorlukların ve kısıtlamaların olduğu bir döneme denk geldi. İntifa süreci şirketlerin stratejileri ve tercihleri çerçevesinde yürüttükleri bir süreç. Mevcut durum işlerimizi yavaşlatıyor, haliyle de kontrat yenileme sürecini de zaman zaman olumsuz etkiliyor.”Haber Petrotürk.