TANAP’ın Geçtiği İllerde Kalkınma Programı Binlerce Kişiye Ulaştı

Bu haber 06 Şubat 2019 - 22:05 'de eklendi ve kez görüntülendi.

TANAP’ın Geçtiği İllerde

Kalkınma Programı Binlerce Kişiye Ulaştı

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları tarafından finanse edilen ve Habitat Derneği tarafından yürütülen Habitat Sosyo – Ekonomik Kalkınma Programı’nın kapanış toplantısı Erzurum’da gerçekleştirildi. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) geçtiği Erzurum, Kars ve Ardahan illerindeki okullarda, özel kurumların eğitim birimlerinde, engelli merkezlerinde, camilerde, köy evlerinde, muhtarlıklarda, kıraathanelerde, üniversitelerde ve gezici öğretim birimi çadırında, toplamda 23 bin 714 kişiye eğitim, 18 kooperatife ise teknik destek ve mentorluk verildi.

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) tarafından finanse edilen ve Habitat Derneği tarafından yürütülen Habitat Sosyo – Ekonomik Kalkınma Programı kapanış toplantısı Erzurum Palan Otel’de program ortağı kurumlarının yöneticileri, yerel idari sorumluları, program gönüllüleri ve kooperatif yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. TANAP’ın geçtiği Erzurum, Kars ve Ardahan’da, sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi hedefiyle eğitim, kooperatifleşme, ekonomik büyüme ve yerel kalkınma programı üzerine 4 ana bileşenden oluşan program kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler yaklaşık 90 köy, kasaba ve mahallede yürütüldü.

3 ilde 23 bin kişiye eğitim, 18 kooperatife destek

Eğitim Programı kapsamında, karavanın ulaştığı her yerde, sokaklarda, okullarda, çeşitli kurslarda, çay ocakları ve köylerin misafirhaneleri gibi yerlerde sosyal, finansal ve teknoloji becerilerinin geliştirilmesine yönelik 23 bin 714 kişiye eğitimler verildi. Kooperatifleşme Programı ile mentorluk ve teknik desteklerle bölgede faaliyette olan toplam 18 kooperatifin konumlarının güçlendirilmesi ve ekonomik olarak kalkınmasına destek verildi. Ekonomik Büyüme Programı çerçevesinde il ekonomisinde öne çıkan sektörler tespit edilerek, bölgede yer alan üniversiteler, kalkınma ajansları ve ticaret ve sanayi odaları temsilcileriyle iş birlikleri gerçekleştirildi. Her üç ilde de öne çıkan hedef sektörlerden biri olan peynir imalatı üzerine analiz aşaması yapılarak peynir kümelenmesi çalışmaları hazırlandı. Çalışmalar sonucunda küresel değerler zincirleri ile entegrasyon stratejileri ele alınarak 3 rapor yayınlandı.

Proje ilgili açıklama yapan TANAP Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal ve Çevre Direktörü Fatih Erdem, “TANAP’ın geçtiği güzergâhtaki 3 il, yaklaşık 90 köy ve kasabada sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi hedefi ile geliştirdiğimiz proje ile bölgedeki beşeri sermayenin gelişimini, öncelikli ihtiyaçlara yönelik ekonomik çözümler üretmeyi ve bu yönde vatandaşlarımızı uygulama açısından teşvik etmeyi amaçladık. HABİTAT’ın altyapısal ve operasyonel desteği sayesinde bölgenin üretim ve hizmet kapasitesinin artışına yönelik imza attığımız bu başarılı projenin yeni sektörlerin gelişimini ve istihdamı hızlandıracağı kanaatindeyiz.” dedi.

 

Kapanış toplantısına ayrıca Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de konuşmasıyla katılım gösterdi.

TANAP-SEIP hakkında:

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşımaktadır.

Ana hat uzunluğu 1850 km olan TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçiyor ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer almaktadır.

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP), TANAP güzergâhı üzerinde uygulanan bir yatırım ve kalkınma projeleri destek programıdır. 2015 yılında uygulanmaya başlayan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının temel amacı TANAP Boru Hattı boyunca ekosistem ile uyumlu bir birlik kurarak ekonomik ve sosyal kalkınmaya ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmaktır.

2015 yılında TANAP Boru Hattı boyunca yapılan saha ziyaretleri ve masaüstü çalışmaları sonrasında bir İhtiyaç Analizi Raporu ortaya çıkmış ve bu rapor temel alınarak TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının öncelik alanlarını ve finansal sınırlarını belirleyen Planlama ve Strateji Dokümanları oluşturulmuştur. Öncelik alanları Sosyal ve Çevresel olmak üzere iki temel bileşenden oluşmaktadır.

Bilgi için: http://www.tanap-seip.com/

Habitat Sosyo – Ekonomik Kalkınma Programı hakkında

Proje Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP)’ın geçtiği 3 il, yaklaşık 90 köy ve kasabada sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi hedefi ile geliştirilmiştir.

Proje bölgedeki beşeri sermayenin geliştirilmesini destekleyici eğitim ve faaliyetleri ile çocuk ve gençlerin toplumsal hayata, yetişkinlerin ekonomik hayata aktif katılımını güçlendirecektir. Toplam 13.500 kişinin faydalanacağı güçlendirme faaliyetleri sosyal ve finansal eğitim, teknoloji ve girişimcilik becerilerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.1 karavan ortamında yapılandırılacak mobil eğitim merkezleri ile TANAP’ın kapsadığı kırsal bölgelerde 4.500 yararlanıcıya ulaşılacakken, ilçe ve il merkezlerinde gönüllü eğitmenler aracılığı ile 9.000 kişiye eğitimler ulaştırılacaktır.

Proje yeni iş fikirlerini destekleyecek ve bölge halkının var olan ürünlerini satış pazarını genişletecek kooperatifleşme programı ile bölge sahiplerine yerel sorun ve ihtiyaçlara yönelik çözümleri geliştirme ve uygulama fırsatı sağlayacaktır. Bu hedef doğrultusunda TANAP güzergahındaki bölgelerde yenilikçi fikir ve iş geliştirme süreçleri desteklenecek, proje süresince toplam 18 iş fikrinin kooperatifleşmeye erişimi sağlanacaktır. Kooperatifleşme sürecinde desteklenecek iş fikirleri teknik destek ve mentorluk hizmetleriyle güçlendirilecektir. Bu faaliyetler ile yeni istihdam alan ve fırsatları da yaratılacaktır